Διατροφή

Πολλοί παράγοντες, όπως το άγχος, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οδηγούν στην αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και, συνεπώς, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν 12 τροφές που, αν τις εντάξετε στη διατροφή σας, θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη χοληστερίνη και να τη διατηρήσετε σε χαμηλά επίπεδα.


12 τροφές για χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα

Βρώμη:

Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένη ποσότητα βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% σε μόλις έξι εβδομάδες. Το κλειδί σε αυτό είναι η ουσία β-γλυκάνη, ουσία που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.


Κόκκινο κρασί:

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.


Σολομός και λιπαρά ψάρια:

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL).


Ξηροί καρποί:

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, άνθρωποι που κατανάλωσαν 42 γραμμάρια καρύδια, έξι ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα μείωσαν την ολική χοληστερόλη τους κατά 5,4% και την LDL χοληστερόλη κατά 9,3%. Επίσης, τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι πολύ καλές επιλογές.


Όσπρια:

Τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού οποιουδήποτε οσπρίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη έως και 10% σε έξι μόλις εβδομάδες.


Πράσινο και μαύρο τσάι:

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την κακή LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.


Μαύρη σοκολάτα:

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την LDL, δηλαδή την κακή χοληστερόλη του αίματος. Σε μελέτη του 2007, οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε σκόνη κακάου (η μαύρη σοκολάτα περιέχει σκόνη κακάου σε ποσοστό 65%) είχαν 24% αύξηση στα επίπεδα της HDL σε διάστημα 12 εβδομάδων.


Μαργαρίνη:

Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι όποιες μειώνουν δραστικά τη χοληστερίνη. Τον Απρίλιο του 2008, το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μελέτη που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές στερόλες ήταν σε θέση να μειώσουν την ολική χοληστερόλη κατά 3,5%.


Σπανάκι:

Το σπανάκι όπως και τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχει λουτεΐνη, μια ουσία που μας προστατεύει από το έμφραγμα, αφού κρατάει τις αρτηρίες μας καθαρές από τη χοληστερίνη.


Αβοκάντο:

Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ένα είδος λίπους που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και να μειώσει την LDL.


Σκόρδο:

Μειώνει τη χοληστερίνη, προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από λοιμώξεις.


Ελαιόλαδο:

Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα έλαια, το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημική επεξεργασία. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα υγιεινά έλαια, ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο.